Schadelijke chemicaliën aangetroffen in verschillende speelgoedtesten


29.06.15 |

Het afgelopen jaar zijn schadelijke chemicaliën aangetroffen in verschillende speelgoedtesten in het buitenland.

img_news

Knuffels

De Duitse consumentenbond ÖKO-TEST publiceerde onlangs een artikel waarin knuffels werden getest, de trouwen vrienden van je kinderen. Het blijkt dat veel knuffels eigenlijk valse vrienden zijn; de knuffels op de Europese markt voldoen lang niet altijd aan de wettelijke regelgeving. Van de 23 geteste knuffels kwamen er 8 als slecht uit de bus. Slechts 8 kregen het label goed of zeer goed.

Hoe komt het dat knuffels op de Europese markt niet voldoen aan de regelgeving en soms zelfs giftige stoffen bevatten?

Een van de oorzaken van de slechte kwaliteit van de speelgoedbeesten ligt bij de regelgeving zelf. De knuffelbeesten vallen onder de regelgeving van vezels en stoffen, wanneer een knuffel veel haar verliest is dit in principe dus ook geen overtreding van de fabrikant, maar het kan wel gevaarlijk zijn voor kinderen.

Daarnaast is er momenteel geen sprake van een verplichte test voordat het speelgoed op de markt wordt gebracht in Europa. De enige eis die de EU stelt is dat de fabrikant een CE-label aan het product bevestigd, zodat de klant kan zien dat de fabrikant de Europese voorschriften naleeft. Vreemd genoeg is er geen enkel instituut dat hierop toezicht uitoefent. Dus echte zekerheid heb je alleen als je een product aanschaft dat is getest.

Alexandra Caterbow van WECF is geïnterviewd voor het blad van Ökotest. Zij geeft aan dat er een stop moet komen op het gebruik van stoffen als lood, chroom, cadmium en PVC in kinderspeelgoed. “Wetenschappelijk onderzoek heeft voldoende bewezen dat deze stoffen gevaarlijk zijn, en er is daarom geen reden om ze te blijven gebruiken.”

ÖKO-TEST testte 23 knuffels van verschillende fabrikanten op binnen en buiten kant. Er zijn knuffels getest van elk budget. Bij een aantal knuffels werden in de vulling giftige stoffen aangetroffen zoals PVC verbindingen, lood, en bleekmiddelen. Ook de buitenkant van de knuffels bleek niet altijd goed: knuffels verloren veel haar, waren niet brandveilig, of hadden naden die snel openscheurden zodat de vulling binnen het bereik van kinderen was. Benieuwd naar de resultaten? Het artikel is te lezen via de website van Öko-test. Hieraan zitten wel kosten verbonden. Op de site is wel gratis te zien welke producten er getest zijn.

Hier kun je de hele tekst lezen!

 

Poppen

Duitse consumentenbond Öko- test heeft ook poppen getest, en de resultaten zijn opmerkelijk..

In de test passeerden 20 poppen de revue, waarvan er 10 van stof, en 10 van kunststof waren gemaakt. Van deze 20 poppen kregen er maar drie de aanbeveling van Öko-test. De andere poppen waren minder, of zelfs helemaal niet geschikt: sommigen bevatten losse onderdelen of labels die loskwamen, anderen bevatten schadelijke stoffen.
pop shutterstock

Opvallend was dat er van de kunststoffen poppen maar weinig slaagden voor de test. Alle drie de goed geteste poppen waren van stof, van de kunststof poppen kregen er maar 2 een voldoende. Drie poppen werden zo slecht bevonden, dat ze volgens Öko-test niet eens in de handel zouden mogen zijn.

Een van de grootste reden voor een onvoldoende waren kleine onderdelen die loslieten zoals wimpers en labels, dit is vooral een risico voor kinderen onder de drie jaar. Poppen die door de fabrikant waren aangemerkt als geschikt voor kinderen onder de drie jaar werden dan ook strenger getest. Schadelijke stoffen die werden aangetroffen waren onder andere lood. Dit kan zelfs in kleine hoeveelheden zenuwschade veroorzaken. Daarnaast werden er weekmakers in het speelgoed aangetroffen.

Hoe kun je nu zeker weten dat je een goede pop koopt? Öko-test geeft de volgende adviezen:

- Bij twijfel is een stoffen pop een betere keuze. Maar let op: ook deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
- Als er op het label staat dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar, dan is de fabrikant verplicht om er op te zetten waarom dit zo is. Vaak gaat het om kleine onderdelen die los kunnen raken en is het dan ook ten zeerste af te raden dit aan te schaffen. Als er bijvoorbeeld op het label staat: 2+ of aanbevolen vanaf.. wijst dit op een pedagogische aanwijzing.
- Als je niet zeker weet of een pop geschikt is voor een klein kind, kies dan zeker een stoffen pop zonder hard plastic onderdelen.

Wil je zien welke poppen getest zijn? Klik dan hier voor het artikel op de Öko-test site (in het Duits). Het gehele artikel met alle resultaten is ook te te koop op deze site.

 

Babyproducten

Que Choisir, de Franse consumentenbond, testte onlangs 68 babyproducten op schadelijke chemicaliën. Meer dan 1 op de 6 geteste producten bleek hormoonverstorende stoffen te bevatten.

Onder de geteste producten vallen speelgoed, fopspenen, luiers, speelmatten en dergelijke. Verontrustende hoeveelheden BPA (Bisfenol A) werden aangetroffen in een Hello Kitty-speentje met de claim ‘0% BPA’.

BPA en de andere hormoonverstoorders zijn zelfs in lage doses schadelijk. Baby’s zijn extra kwetsbaar voor giftige chemicaliën. Ze zijn immers nog volop in ontwikkeling. Daarnaast hebben ze een dunnere huid en kleinere longen dan volwassenen waardoor ze relatief snel veel chemicaliën binnenkrijgen.

Hormoonverstoorders (beter bekend als EDC’s) verstoren of beïnvloeden ons hormoonstelsel en kunnen leiden tot uiteenlopende chronische ziekten, waaronder kanker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNEP noemden hormoonverstoorders “een mondiale bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu” in een recentelijk gepubliceerd rapport.

Lees hier het volledige artikel (in het Frans) over de speelgoedtest.

Wil je weten hoe je schadelijke babyproducten kunt mijden? Download dan snel de speelgoedwijzer van WECF (pdf).

More News

What are EDCs ?

There is growing evidence that EDCs may result in permanent health damage to the hormone system of children. Children’s health should be our primary concern More >>

News

11.06.15 |

Pesticides, BPA cost Dutch society €6 billion in annual health bills, according to calculations by leading scientists, including ChildProtect Expert More >>

Calendar

15 Apr 2015 | Den Haag

Op 15 april 2015 vindt wederom het halfjaarlijkse minisymposium over het stoffenbeleid plaats  georganiseerd door More >>


27 Mar 2015 | Driebergen

Protecting children from EDC exposure workshop

The Dutch LIFE project, ‘ChildProtect-Life’ (LIFE12ENV/NL/000833- More >>